Preskoči na glavni sadržaj

Švicarska uskoro gasi FM signal i prelazi na DAB+Radijska industrija pristala je provesti migraciju s FM-a na digitalno emitiranje putem DAB-a 2022. i 2023. Članovi radijskih udruga i švicarske radiodifuzne korporacije SRG SSR odobrili su planirani postupak.  SRG SSR isključit će svoje FM odašiljače u augustu 2022. godine, a privatne radio stanice najkasnije do januara 2023. godine.

 21. decembra 2020. „Verband Schweizer Privatradios“ (VSP), „Union Romande des Radios Régionales“ (RRR), „Union nicht-gewinnorientierter Lokalradios“ (Unikom) i SRG SSR objavili su da je odluku odobrilo velika većina u svim dijelovima zemlje.  Postepeno ukidanje provodi se na temelju pozitivnih signala s tržišta i razvoja podataka o korištenju.  Prema planu postepenog ukidanja, SRG SSR će isključiti svoje FM odašiljače u augustu 2022. kako bi komercijalnim operaterima olakšao prebacivanje.  Tada bi privatne radio stanice trebale deaktivirati svoje FM odašiljače u januaru 2023. godine.

 OFCOM za provođenje plana razgradnje radijske industrije

 U posljednjih nekoliko godina, Federalno vijeće stvorilo je pravni okvir za prelazak s analogne FM tehnologije na DAB +.  Tijekom prijelazne faze i do razgradnje FM-a, štoviše, pruža radio stanicama značajnu financijsku potporu za promociju DAB +.  Tokom vremenskog perioda koji će trajati nekoliko godina, Federalno vijeće prepušta radijskoj industriji da organizira prelazak s FM-a na DAB +.  OFCOM se složio da će prihvatiti datume razgradnje koje je utvrdila industrija kao obvezujuću obvezu i poništiti dozvole za FM emitiranje.

 71 posto sluša digitalno

 Od jeseni 2015. AG DigiMig ovlašćuje GfK Švicarsku da procjenjuje razinu upotrebe radija u Švicarskoj svakih šest mjeseci.  Jedanaesto (proljeće 2020.) istraživanje pokazalo je da je uporaba digitalnog radija porasla za 22 posto od 2015. godine: za 71 od 100 minuta dnevnog slušanja, slušatelji radija koriste se digitalnim sredstvima za slušanje emisija (DAB +: 39%, internet i kabelska TV  : 32%).  Istodobno, korištenje FM-a opalo je za 22 posto na 29%.  Do juna 2020. samo 13 posto švicarskog stanovništva koristilo je samo analogni FM radio.

 DAB + je sada najpopularniji oblik prijema i u automobilima

 DAB + je najpopularniji način prijem radijskih programa ne samo za slušatelje kod kuće ili na poslu.  U automobilima DAB + je također popularan naćin prijema radio stanica u odnosu na FM. Među automobilistima, prijem putem DAB + ili internetskog radija sada čini 55 posto ukupne upotrebe.


 Prema istraživanjima koje je proveo GfK, prodaja DAB + uređaja je pala ispod 250 000 - vjerojatno zbog pandemije korona virusom.  Međutim, od 2000. godine prodano je ukupno 5,07 miliona DAB+ radio prijemnika.  Ono što je važno za budućnost je da su gotovo sva nova vozila sada opremljena DAB + uređajem.


K.S.
RTV MEDIA PORTAL.

Komentari